Energieleverancier Eneco heeft een sterk ‘groen’ imago. Daarom zijn grote partijen die hun duurzame imago willen aanscherpen geïnteresseerd in een overname van Eneco.

Rabobank en Shell zijn de laatste overgebleven serieuze kandidaten, schrijft De Telegraaf.

Het energiebedrijf is nu nog in handen van 44 gemeenten, maar wordt geprivatiseerd. Het Japanse Mitsubishi is ook nog in de markt, maar lijkt slechts een outsider.

Shell trekt op met pensioenbelegger PGGM en Rabo heeft een combinatie met investeerder KKR. Rond kerst moet het winnende bod bekend zijn, zo stelde zakenkrant Het Financieele Dagblad eerder.

“Een samenwerking met een partij als Eneco met een sterk groen profiel past binnen de ambitie van Rabobank om de huisbankier van de energietransitie te zijn”, zei een woordvoerder van Rabobank afgelopen juli tegen het AD.

Eneco is in handen van de 44 gemeenten en wordt verkocht in een zogeheten gecontroleerde veiling. De biedingen komen binnen bij vertegenwoordigers van het bedrijf en de aandeelhouders. Die zullen dan hun achterban informeren.

Het duurt vervolgens nog tot begin volgend jaar voordat er een definitieve klap gegeven kan worden. Alle 44 gemeenteraden zullen er over moeten stemmen.

Eneco heeft prijskaartje van naar schatting €3 miljard

Naar verwachting is Eneco, dat zich vooral als duurzame energieleverancier profileert, zo’n 3 miljard euro waard.

Afgelopen april meldde ook een groep ondernemers onder leiding van Kees Koolen, voormalig directeur en investeerder bij Booking.com, zich als potentiële koper.

Koolen wilde van het energiebedrijf een “groene kampioen” van maken. De groep ondernemers onder leiding van Koolen noemde zichzelf ‘Het Groene Consortium’, maar maakt volgens De Telegraaf dus geen serieuze kans meer om Eneco in handen te krijgen.

LEES OOK: Dit ben je in 2030 jaarlijks extra kwijt aan gas en stroom, als je niets doet met isolatie of zonnepanelen voor je huis